Skip to content

Separation of mixtures – Techniques

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS ON SEPARATION TECHNIQUES

FITRATION

1)The component left behind on the filter paper is:

Answer:  residue

2)The component collected in the flask is:

Answer: filtrate

3)Filtration can be used to separate:

Answer: insoluble solid and liquid

4)Filtration works on the principle of separation based on:

Answer: size of particles

5)Filtration can be used to separate:

Answer: coffee powder from coffee

6) Filtration can be used to separate:

Answer: sand and water

DISTILLATION

1)The method shown above is:

Answer: distillation

2)The liquid collected from condensed vapours is called:

Answer: distillate

3)Distillation involves: 

Answer: evaporation and condensation

4)Distillation is used to separate:

Answer: liquids with different boiling points

5)Distillation can be used to separate solute from solvent:

Answer: true

6) Distillation can be used to obtain:

Answer: pure water from sea water

SEPARATING FUNNEL

1)The method shown is used for separation of:

Answer: immiscible liquids

2)In the figure the yellow coloured liquid is:

Answer: lighter liquid

3)In this method separation is based on principle of difference in:

Answer: density

4)This method can be used for separation of:

Answer: oil from water

5)This method cannot be used for separation of:

Answer: alcohol and water

6) Which of the following mixtures can be separated using a separating funnel?

Answer: water and kerosene

SUBLIMATION

1)Sublimate is collected on:

Answer: inverted funnel

2)Sublimation can be used to separate:

Answer: iodine and sand

3)Which of these is required in sublimation:

Answer: funnel

4)Sublimation cannot be used to separate:

Answer: iodine and camphor

5)Example of two sublimating substances are:

Answer: camphor and ammonium chloride

6) The reverse process of sublimation is:

Answer: Deposition

CHROMATOGRAPHY

1)In the above figure the stationery phase is:

Answer: paper

2)In the above figure the mobile phase is:

Answer: solvent

3)This method of separation is based on the difference in:

Answer: solubility

4)Chromatography can be used to determine purity of a substance:

Answer: True

5)In chromatography, the component which has lower solubility appears at:

Answer: bottom of paper

6) In chromatography, the mobile phase can be:

Answer: solvent or gas

FRACTIONAL DISTILLATION

1)This method of separation is based on the difference in:

Answer: boiling points

2)Fractional distillation is used for the separation of:

Answer: crude oil

3)Fractional distillation is used to separate:

Answer: miscible liquids

4)Fractional distillation is used to separate miscible liquids with boiling point difference:

Answer: less than 25oC

5)Fractional distillation differs from simple distillation in:

Answer: height of distillation column

6) Fractional distillation is used to separate:

Answer: methanol and ethanol

CENTRIFUGATION

1)Centrifugation method can be used to separate:

Answer: cream from skim milk

2)Particles separate during centrifugation based on?

Answer: their density and size

3)If muddy water is placed in a centrifuge machine:

Answer: mud particles will settle at the bottom

4)If milk is placed in a centrifuge machine you will see:

Answer: cream on top and skim milk at bottom

5)Which force is responsible for separation in a centrifuge?

Answer: Centrifugal force

6)Which of the following can be separated using a centrifuge?

Answer: Blood cells from blood plasma

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS ON MIXTURE SEPARATIONS

1) Which is the correct sequence for separation of a mixture of alcohol, sugar, water and oil?

Answer: Separating funnel, fractional distillation and evaporation

2) What will be correct order of steps to separate a mixture of sawdust, sugar, water and coconut oil?

Answer: Filtration, separating funnel and evaporation

3)To separate the components of a mixture of sand, common salt and camphor, the correct sequence is:

Answer: Sublimation, dissolving in water, filtration and evaporation

4) What is the order of methods applied to separate the components of a mixture of salt, sand and ammonium chloride?

Answer: Sublimation, dissolving in water, filtration and evaporation

5) A mixture consists of salt, chalk and ammonium chloride. The substance that should be separated first will be:

Answer: Ammonium chloride

6) What will be the order of methods you will use to separate a mixture of iodine, salt and sand?

Answer: Sublimation adding water, filtration and evaporation

7) Which is the correct sequence for separation of a mixture of sand, diesel oil, kerosene oil and water?

Answer: Filtration, separating funnel and fractional distillation

8) Which is the correct sequence for separation of a mixture of ammonium chloride, charcoal, and salt?

Answer: Sublimation, adding water, filtration and distillation

9) One cup each of rice, coconut oil and salt got mixed by mistake. How will you separate this mixture to recover the components?

Answer: Adding water, filtration, separating funnel and evaporation

10) A mixture of oats, sugar and cashew nuts has to be separated. What will be the order of steps taken?

Answer: Handpicking, adding water, filtration and evaporation

11) What will be correct order of steps to separate a mixture of water, kerosene, sand and fine clay?

Answer: Filtration, centrifugation and separating funnel

12) What will be correct order of steps to separate a mixture of water, salt, sand and fine chalk powder?

Answer: ;Filtration, centrifugation ;and distillation